Hogyan tisztítsuk a gyapjú szőnyegeket?

Hogyan tisztítsuk a gyapjú szőnyegeket?

Szeretjük otthonossá tenni a lakásunkat, mert sokkal jobb érzés egy kellemes hangulatú lakásba hazaérni. De sajnos vannak olyan terek, amiket nem igen használunk ki, mert nincs semmilyen ötletünk, hogy mivel is tudnánk egy kicsit feldobni. Így sokszor csak üres és sivár folyosókon sétálunk, amik nem igazán illenek a többi helyiséghez. De a mai lehetőségeknek köszönhetően, már otthonossá varázsolhatjuk, hogy egységesebb legyen az otthonunk.

A futószőnyeg tökéletesen fog illeni a folyosókra, amitől teljesen meg fog változni a hangulat. Sokkal kellemesebb is puha szőnyegeken sétálni, mint egy kemény és hideg padlón. És arról se feledkezzünk meg, hogy képekkel is feltudjuk dobni az üres falfelületeket, ezért érdemes színes és vidám képeket is tenni az otthonunkba.

A folyosó az egyik legtöbbet használt helyiség. Munkába menet és jövet is közlekedünk rajta, vagy akár akkor is ha átmegyünk a lakás egyik szobájából a másikba. A folyosón lévő gyapjú szőnyeg tisztítása fontos. Nézzük hogyan!

Gyapjú szőnyegek tisztítása

Forró vizet és lúgos hatású mosószereket sose használjon a gyapjú szőnyegek tisztitásánál. Zsír és olajtartalmú szennyeződéseket házilag történő tisztítása nem ajánlott. A következő módszer csak üdítő italokra, édességekre, tejfélékre, levesekre, szirupokra, ragasztókra, vizes alapú festékekre vonatkozik. 

Itassa fel papír törlővel vagy nedvszívó ruhával a nedves szennyeződést. Ne dörzsölje a foltot, mert azzal csak a folt felületét növeli és rongálja az anyagot. Ha felitatta a foltot okozó folyadékot, egy hideg vízzel benedvesített pamut ruhával nyomkodja a foltot, de közben ügyeljen arra, hogy a szőnyeget ne áztassa át. Ezt addig kell csinálnia, amíg a szennyeződés el nem tűnik. Közben forgassa, vagy szükség esetén cserélje ki a pamut ruhát, nehogy a szennyeződés visszakerüljön a szőnyegre. Mindig a folt szélétől a közepe felé haladjon. A folt eltávolítása után a szőnyeget gyorsan meg kell szárítania, hogy megakadályozza a hullámosodást. Használjon ventilátort vagy hidegre állított hajszárítót a gyors szárításhoz. Többször kefélje át a szőnyeg felületét a szárítás alatt. Az utolsó átkefélés mindig szálirányban történjen.